Vyhledávání
      

Makadámie (Macadamia ternifolia)

Ovoce > 

Výška rostliny: 
do 14.0 m
Doba sběru: 
Září, Říjen, Listopad
Barva květu: 
bílá
Barva olistění: 
zelená
Tvary listů: 
zpeřené
Typy listů: 
listnaté, stálezelené
Použitelné části: 
plod
Použití: 
solitéra, v potravinářství
Náročnost: 
slunce, sucho, vlhko, teplomilná, náročné, vysoká vzdušná vlhkost

Fotogalerie (4 fotek):
         Další fotky >>>

Popis rostliny:  
Makadámie je strom vysoký do 14m, stálezelený. Délka jeho života je střední. Plody jsou velké do 2,5m, obsahují přes 70% tuku.

Strom je hustě porostlý dlouhými a úzkými hladkými listy tmavozelené barvy. Z bělavých květenství se vytvářejí plody kulovitého tvaru se zašpičatělým koncem a šedozelenou slupkou. Jádra se vyznačují jemnou chutí a texturou.

U nás nejsou rozšířené žádné další druhy ani odrůdy makadámie.

Čeleď:
Proteaceae

Původ:
i když má makadámie řecky znějící jméno, pochází ze severovýchodní Austrálie. Plody nejsou dosud nějak zvlášť v oblibě, konzumují se hlavně ve Spojených státech, které jsou zásobeny úrodou z havajských plantáží. V roce 1868 byla makadámie zavedena také na Cejlon (dnešní Srí Lanka).

Pěstování:
Makadámie vyžaduje tropické nebo subtropické vlhké podnebí. Na půdu není náročná a dobře se jí daří i na svazcích havajských sopek. Nejlépe jí vyhovují polohy ve středních nadmořských výškách.
Pokud se nám podaří získat semena, můžeme tuto rostlinu vypěstovat ve skleníku. Nádoby je ovšem omezují v růstu a tak je sklizeň v takových podmínkách nejistá.

K docílení keřovitého vzrůstu postačí výchovný řez.
Tyto stromy s tmavými lesklými kmeny jsou velmi atraktivní, vzhledem k jejich choulostivosti je ale nelze úspěšně pěstovat mimo subtropické oblasti.

Sklizeň:
Tvrdé skořápky se dají velmi obtížně rozkousnout. Hromady sklizených plodů se proto mechanicky nabírají a odvážejí do továren, kde se strojově zbavují oplodí a skořápky, praží se, prosolují a balí. V tomto stavu vydrží přibližně rok.

Použití:
Většina plodů makadámie se konzumuje pražená a solená, používají se také k přípravě pečiva a cukrovinek.

Množení:
Můžeme pěstovat ze semen, která se ale většinou prodávají pražená a solená.


 
 

Reklama - Kontakt
Copyright © 2010-2013 AtlasRostlin.cz
Publikování nebo šíření jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu je zakázáno.