Vyhledávání
      

Petržel kadeřavá (Petroselinum crispum)

Dvouletky > 

Výška rostliny: 
do 60.0 cm
Barva olistění: 
zelená
Použití: 
v potravinářství
Náročnost: 
slunce, polostín, vlhko, humózní půdy

Fotogalerie (5 fotek):
         Další fotky >>>

Popis rostliny:  
Petržel je dvouletá bylina, která přezimuje. Dorůstá do 60cm.
Známe tři variety petržele, petržel kadeřavá neboli kudrnka, dále petržel hladkolistá ( Petroselinum crispum var. neapolitanum)tmavšími lístky a s výraznějším aroma a třetí varietou je petržel kořenová s nažloutle bílým kořenem mrkvovitého tvaru.

Petržel kadeřavá má kadeřavé nebo hladké listy se zoubkovanými okraji, jasně zelené. Stonek má silný, jedlý, se silnějším aroma než listy. Semena petržele jsou drobná, šedohnědá, při použití ve velkém množství mohou být jedovatá.

Čeleď:
miříkovité

Původ:
Petržel pochází z jižní Evropy. Dnes roste po celém kontinentu.

Použití:
Petržel kadeřavá se používá do polévek a salátů. Petržel hladkolistá se používá především jako koření a na čaj, který povzbuzuje chuť k jídlu. Petržel kořenová poskytuje svůj kořen do polévek. Čaj z jejích listů pomáhá při revmatismu. V těhotenství nebo při žaludečních vředech neužívat v medicínsky účinných dávkách.

Čaj z petrželky pomáhá léčit močové cesty, ledviny a močový měchýř. Žvýkaní petrželky čistí dech a odstraňuje zápach z česneku.

Sušená nať petrželky není tak aromatická, jako čerstvá, je dobré ji přidávat do jídel ještě před koncem varu a krátce ji povařit.

Pěstování:
Petržel pěstujeme na plném slunci, nebo v mírném stínu. Potřebuje vlhkou, mírně alkalickou, propustnou půdu, bohatou na živiny a vydatnou zálivku. V zimě je třeba ji zakrýt folií, nebo ji můžeme pěstovat v bytě. Je lépe ji vysévat každý rok nanovo. Ve druhé roce vykvétá drobnými květy a poté by měla být odstraněna. Vyséváme ji brzy z jara do pozdního léta.

Semena někdy potřebují k vyklíčení delší dobu – až 6 týdnů. Můžeme tento proces urychlit pokud je namočíme na několik hodin do vlažné vody. Pokud budeme vysévat v pravidelných intervalech, budeme mít petržel po celý rok čerstvou. Můžeme ji předpěstovat a poté vysadit do záhonu.

Existuje divoce rostoucí bylina petržel falešná (Aethusa cynapium), která vypadá jako hladkolistá petržel, ale je jedovatá.

Množení:
Petržel množíme semeny.

Sklizeň:
Sklízíme podle potřeby. Můžeme ji sušit i zmrazit. Semena se dají usušit a použít na nálev.

Choroby, škůdci:
Petržel je náchylná ke rzi a virovým chorobám.


 
 

Reklama - Kontakt
Copyright © 2010-2013 AtlasRostlin.cz
Publikování nebo šíření jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu je zakázáno.