Vyhledávání
      

Zapota (Manilkara zapota)

Ovoce > 

Výška rostliny: 
od 4.0 m do 16.0 m
Doba květu: 
Duben, Květen
Doba plodu: 
Červen, Červenec
Doba sběru: 
Srpen
Barva květu: 
bílá, růžová
Barva olistění: 
zelená
Tvary listů: 
zpeřené
Typy listů: 
listnaté, opadavé
Použitelné části: 
plod
Použití: 
solitéra, v zemědělství, v potravinářství
Náročnost: 
slunce, vlhko, teplomilná, náročné, humózní půdy, vysoká vzdušná vlhkost

Fotogalerie (0 fotek):

Popis rostliny:  
Zapota je střední až vysoký strom 4 -16m s dlouhými , lesklými listy. Délka jeho života je střední. Plody jsou velké asi 6cm, kulaté bobule s tuhou hnědou slupkou a s nasládlou dužinou podobnou hruškové. Uvnitř je jádřinec obsahující až tucet černých, lesklých a nejedlých semen,podobných jablečným jádrům. Mléčná šťáva, latex, vytékající z kmene, se může zachytávat podobně jako kaučuk. Sbírá se, sráží za horka a z lepkavé, vyčištěné a usušené hmoty se získává gumovitá klovatina, tzv. chicle.
Místní odrůdy se pěstují pro plody, o které je ale malý zájem, protože se mohou jíst jen plně vyzrálé. Velká poptávka je naopak pro chicle, odrůdy šlechtěné na produkci latexu, poskytují ročně až 3kg suroviny.

Původ:
Zapota pochází ze Střední Ameriky, kde se také nejvíce pěstuje. Ve venezuelských pralesích dosud roste planě. Dlouho byla pěstována spíše extenzivně a teprve objev módní novinky – žvýkačky- znamenal prudký vzrůst spotřeby chicle, ze které se žvýkací guma vyrábí. Nyní je významnou plodinou Mexika a středoamerických států.

Čeleď:
Sapotaceae

Pěstování:
Zapota vyžaduje velmi teplé a vlhké podnebí a bohatou půdu. Stromy dosahují různé velikosti a ves skleníku plodí jen zřídka, mohou být ale použity jako hrnkové rostliny.
Zapota je velmi ozdobná svými listy, plody jsou v přírodě oblíbenou potravou zvířat.
Prvních pět let se obvykle pěstuje společně s luštěninami.

Sklizeň:
Lépe je nechat plody dozrát až po utržení, po několika dnech změknou a vyzrají do strupovité, elastické konzistence.. Na stromě se do nich natáhne latex, který jim dodá příliš kyselou chuť, dokud nezhniličí, podobně jako mišpule.

Použití:
Dokonale vyzrálé plody jsou výborným stolním ovocem. V chladu se mohou skladovat měsíc i déle.
Tvrdé a trvanlivé zapotové dřevo se užívá k výrobě rukojetí a nástrojů.

Množení:
Množí se semeny, kvalitnější odrůdy se roubují. Nutný je pouze nápravná řez.


 
 

Reklama - Kontakt
Copyright © 2010-2013 AtlasRostlin.cz
Publikování nebo šíření jakéhokoli obsahu serveru bez předchozího písemného souhlasu je zakázáno.